De handreiking
Alles over Reiki

De HandReiking

Wat is Reiki

Reikibehandelingen

Meditatie

Reiki symbolen

Reiki Tips

Edelstenen

Welke edelsteen heb jij?
Tips Reiki 1Tips Reiki 2Reiki oefeningen
Tips Reiki 1


Tips 1e Graad

 

De belangrijkste tip: Behandel jezelf!!!

"Behandel jezelf!!!" is naar mijn mening de belangrijkste tip die ik een eerstegraads Reikiïst kan geven. Het is het gemakkelijkste wat je ooit kunt doen, je legt je eigen handen op je eigen lichaam en laat de energie stromen. Toch schijnen er mensen te zijn die er moeite mee hebben. Tenzij je volledig in het gips zit of bij een ongeval je beide handen verloor kun je jezelf behandelen. Toch is het vreemd mensen uitvluchten te horen verzinnen waarom ze zichzelf niet behandelen. Ze hebben geen tijd of ze voelen zich vreemd wanneer ze zichzelf behandelen, enz.. "behandel jezelf" al is het maar vijf minuten. Kun je je handen niet op één plaats houden verleg ze dan regelmatig, maar behandel jezelf. Nog een keer "behandel jezelf" en dan pas de anderen. Niemand heeft nood aan een behandelaar die niet goed voor zichzelf zorgt.

Je kan ook jezelf met één hand Reiki geven, bv. tijdens het autorijden, of tijdens je werk. Leg dan je hand op je zonnevlecht, aard jezelf  (ja, dat kan ook in de auto! ) en laat de energie stromen.

Voel je ook absoluut niet schuldig als je een dag vergeet jezelf Reiki te geven. Een dagje, of een paar dagen overslaan kan echt geen kwaad. Reiki is voor altijd dat, verlies je niet. Zelfs als je er een paar jaar niks mee zou doen, en je begint weer, zal de energie nog steeds stromen.

Ik voel geen energie in mijn handen, help! 

Vooral in het begin lijkt het moeilijk te voelen of Reiki nu wel of niet door je handen stroomt.Daardoor ga je snel aan jezelf twijfelen; kan ik het wel, voelt de ander wel wat want ik voel niks. Als je iemand anders behandeld kun je vragen wat die ander voelt als jij jouw handen oplegt. Maar als je jezelf behandeld en het lijkt of je niks voelt heb ik de volgende tip;

Doe eerst Gassho en klap daarna een paar keer in je handen. Daarna wrijf je je handen over elkaar. Dan houd je je handen tegen elkaar en haalt ze iets uit elkaar, je voelt dan een tinteling in je handen. Vervolgens breng je je handen weer tegen elkaar aan . Als je weer je handen langzaam van elkaar afhaalt, lijkt het of ze magneten zijn.Dit kan je een paar keer herhalen tot de afstand tussen je handen steeds groter wordt, maar je nog wel de tinteling en aantrekkingskracht blijft voelen. Op deze manier kun je ook de energiebal maken. Zie hiervoor Reiki oefeningen 

 De tips  

1. Het Reikidoosje

Je kan b.v. een Reikidoosje maken waar je een aantal briefjes in bewaart. Op die briefjes schrijf je namen van mensen, dieren of dingen die je graag Reiki zou willen geven. Hou het doosje gedurende één uur tussen je handen. Maak een mooi doosje en steek er al je creativiteit en liefde in zodat je het graag vasthoudt. Eigenlijk geef je op deze manier al een beetje Reiki op afstand.

Dit is een methode die je kunt gebruiken om Reiki tegelijkertijd op een aantal projecten, doelen, mensen te focussen. Je kunt een (niet-metale) doosje gebruiken om papiertjes in te bewaren als een focus voor elke wens.
1.  Maak een doosje of een zakje klaar om de papiertjes in te bewaren.
2.  Zuiver het doosje op dezelfde manier zoals je kristallen zuivert.(Plaats het op je (linker) hand en snijd de ruimte er boven drie keer horizontaal en stuur het daarna Reiki.)
3.  Schrijf of teken je wens, naam van de persoon of situatie op een stukje papier.
4. Visualiseer dat je energie bij alle situaties en personen wordt doorgegeven.
5. Doe de briefjes in het doosje.
6. Stuur de energie elke dag te beginnen bij de volgende dag( Het werkt beter als je elke dag elk papiertje uit de doos apart behandelt.)

 

2. De Godinnepose

Deze pose komt uit de yoga.

Ga rustig liggen of zitten, zodat je op een veilige gemakkelijke manier je voetzolen tegen elkaar kan plaatsen. B.v. op bed met onder iedere knie een hoofdkussen. Leg je handen op je lichaam en laat Reiki de rest doen. Deze houding brengt je gedachten en gevoelens in harmonie met elkaar. Doe nu bijvoorbeeld de geleide meditatie. ( zie meditatie's).

 

 

3. Verkoudheid.

Wanneer je verkouden bent heb je er veel baat bij een kommetje van je handen te maken. En dit op enkele centimeters afstand van je gezicht over je neus en mond te houden. Behandel jezelf zoveel je kan. Je kan ook iemand anders op deze manier behandelen, let er wel op dat de persoon vrij kan ademhalen. Regelmatig behandelen bevordert het genezingsproces.

4. Wonden.

Behandel je bij jezelf of iemand anders een pijnlijke plaats, een wond bijvoorbeeld. Leg dan je handen rond deze plek, niet rechtstreeks op de pijnlijke plek. Of houd ze een paar cm er boven. Voelt dit nog steeds pijnlijk aan, leg dan je handen zover mogelijk van deze plaats weg. Reiki stroomt toch naar daar waar het het meest nodig is.

5. Van jezelf houden.

Met Reiki leer je van jezelf te houden. Je houd pas van jezelf wanneer je alle aspecten van jezelf aanvaard. Ook de minder goede. Dit is een goede oefening om de minder goede gevoelens van jezelf te leren aanvaarden. Ben je b.v. jaloers van aard en heb je er moeite mee, dan zal je er alles aan doen om te ontkennen dat je jaloers bent. Dit ontkennen doe je niet alleen naar anderen maar ook naar jezelf toe. Dus lieg je ook nog eens tegen jezelf. De oefening helpt je deze gevoelens te onderkennen en te aanvaarden. Let er wel op dat je deze gevoelens niet bij iemand anders plaatst, ze zijn van jezelf dus hou ze bij jezelf. Blijf goed bij jezelf (ga ergens rustig zitten en sluit je even van de buitenwereld af)  geef Reiki op de plaats waar jij voelt dat daar het minder goede gevoel zit. Probeer dit zolang mogelijk vol te houden. Het kan zijn dat je pijn voelt op deze plaats, verleg je handen dan. Je moet jezelf niet forceren. Soms zijn deze gevoelens zo sterk dat ze niet van de eerste keer te behandelen verdwijnen. Blijf dan oefenen en verwens jezelf niet omdat het niet lukt van de eerste keer, het gebeurd zelden dat ze verdwijnen bij de eerste behandeling. Deze oefening kan je bij alle gevoelens toepassen.


6. Koude voeten.

Heb je veel last van koude voeten? Leg dan je handen in je liezen, Reiki zal in korte tijd je voeten opwarmen. 

 

7.Last van de darmen.

Bij problemen met je organen of ingewanden kan een glas water dat je een tijd tussen je handen houdt, en aldus oplaadt  met Reiki, verbetering brengen. Wanneer de problemen blijven duren is het wel raadzaam een arts te raadplegen. 

 

8. Je nieuwe geluk aanvaarden.

Na een initiatie eerste graad is het best mogelijk dat er zoveel goeds naar je toekomt dat het een beetje onwerkelijk lijkt. Ook angst kan dan de kop opsteken. "Kan ik dit wel aanvaarden? Ben ik het wel waard? Wat als dit maar tijdelijk is? Hoe diep zal ik vallen wanneer ik weer een moeilijke periode krijg?" zijn een aantal vragen die dan gesteld worden. Wat kan je best doen op zo'n moment? In de eerste plaats geniet van al het goede dat je toevalt. Op één of andere manier zal je het wel verdient hebben. Kun je niet zondermeer genieten en word het je écht teveel. Blijf dan met je aandacht goed bij jezelf en doe grondingoefeningen wanneer je daar mee vertrouwt bent. Ze zullen je met beide voeten op de grond houden. Geef jezelf véél Reiki. 
Ben je niet vertrouwt met  grondingoefeningen dan is de volgende oefening heel geschikt hiervoor; 
Zorg dat je ergens rustig kunt gaan zitten. Beide voeten plat op de grond met de handen op je dijen. Sluit de ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Visualiseer een lichtbol boven je hoofd en laat een straaltje naar je hoofd vertrekken. Laat dit straaltje langs je ruggengraat naar je stuitje en zo naar het middelpunt van de aarde vertrekken. Neem hiervoor ruim de tijd. Wanneer dit straaltje het middelpunt bereikt heeft laat je het terugkomen naar je beide voeten om zo langs de voorkant van je lichaam terug naar de lichtbol boven je hoofd te keren. Laat de energie op deze manier zolang stromen tot je voelt dat je rustig wordt en blijf zo een tijdje zitten. Je kunt deze oefening zoveel doen als je zelf wil. Wanneer je vertrouwt geraakt met de oefening kun je ook verschillende kleuren mee laten instromen. Je kan ook je aura opvullen met de energie uit de lichtbol.
 

9. Hoe sluit ik af na een zelfbehandeling?

Voor mij is dit een belangrijk onderdeel van de zelfbehandeling. Ik zal je vertellen hoe ik het doe. Het is niet de enige juiste manier, je kunt het op je eigen wijze doen. Na een zelfbehandeling dank ik mezelf in de eerste plaats voor de behandeling, daarna dank ik de universele energie dat ze mij zo rijkelijk laat genieten van haar kracht. Ik vouw daarvoor mijn handen samen voor mijn borst ter hoogte van mijn hart en breng ze zo samen naar mijn voorhoofd, en breng ik dank uit. Je kunt dit een aantal maal na elkaar doen. Doe wat voor jou het beste aanvoelt. Je mag ook een eigen ritueel bedenken waar je je heel prettig bij voelt. Telkens met dank als centraal thema. 

 

 

Bezoekers sinds 21 februari 2004

 

 

 

 

 

De HandReikingWat is ReikiReikibehandelingenMeditatieReiki symbolenReiki TipsEdelstenenWelke edelsteen heb jij?