De handreiking
Alles over Reiki

De HandReiking

Wat is Reiki

Reikibehandelingen

Meditatie

Reiki symbolen

Reiki Tips

Edelstenen

Welke edelsteen heb jij?
Cho Ku ReiSei He KiHon Sha Ze Sho nen
Reiki symbolen


De Symbolen van Reiki 2

Met de Reiki 2 afstemming ontvang je drie symbolen.

Over het wel of niet openbaar maken van deze symbolen zijn de meningen verdeeld. Mijn reden ze hier toch neer te zetten, is dat sommige mensen de symbolen weinig hebben gebruikt en in de loop van de tijd zijn vergeten hoe ze te tekenen. Ook geloof ik dat je er niks mee kan zolang je niet ingewijd bent in Reiki 2.

De tweede reden is dat sommige symbolen op verschillende manieren getekend en gebruikt kunnen worden. Dit wordt niet altijd geleerd tijdens de afstemming op Reiki 2.

Als laatste reden geef ik dat de symbolen al op heel veel site's te bewonderen zijn, maar zelden met een uitgebreide uitleg erbij. Ik hoop dat de manier waarop ik ze geplaatst heb, toch mijn respect voor de symbolen laat zien.

 

           

        Cho Ku Rei              Sei He Ki           Hon Sha Ze Sho Nen

 

Symbolen

 

Er zijn verschillende manieren, of visie’s om naar de symbolen te kijken, naar hun functies en kracht die gebruikt worden in genezing, meditatie en voor spirituele, geestelijke en emotionele ontwikkeling.

 

In een eerste visie wordt er gezegd dat symbolen in de oorspronkelijke vorm, zoals deze gebruikt worden in de heilige geometrie, of de tattwas en Yantra Mandalas, uit zichzelf de kracht bevatten een bekwaamheid op wekken, of een resultaat te creëren. Ook brengen zij mystieke informatie en realisatie.

 

Een tweede visie is dat symbolen kracht verwerven door de intentie van mensen of van het in de nabijheid zijn van geestelijke bekwaamheid, leraren, plaatsen of van herhaaldelijk gebruik.

Een derde visie op de symbolen is dat zij handvaten zijn die aan jou de gelegenheid geven je te verbinden met, of het gebruik maken van een spirituele functie, kracht, energie, informatie enzovoorts, die afzonderlijke bestaan van het symbool zelf. Het symbool kan worden beschouwd als een schakelaar die de kracht activeert. De kracht zit in dat wat de symbolen vertegenwoordigen, in plaats van dat zij enig kracht van zichzelf hebben.

 

Deze visie’s zijn niet exclusief, zij zijn slechts enkele andere manieren van het kijken naar symbolen. Sommige mensen in de Verenigde Staten hebben geleerd dat de Reiki symbolen en hun naam of mantra zelf de kracht hadden, en heilig en geheim waren. Ze mochten niet geopenbaard worden aan iemand die niet was ingewijd.

 

In het boeddhisme bestaan deze symbolen openbaar, gekerfde op tempel muren en geborduurde op dans kledij en worden ze gebruikten als gelukstekens. Daarom denk ik dat de symbolen die met Reiki gebruikt worden voornamelijk van de tweede en derde visie zijn. Symbolen zijn handvaten om je te helpen jezelf te verbinden met, en te focussen op het gebruikt van de Reiki energie. Wanneer je meer ervaren bent hoef je hen misschien niet meer bewust te gebruiken. In het begin is het heel zinnig om hen te tekenen, met verloop van de tijd zou je jezelf meteen op het Reiki symbool kunnen afstemmen. Aan de andere kant gebruiken vele mensen de symbolen altijd en iedere keer dat zij Reiki gebruiken. De ene manier is niet beter dan de andere. De manier die goed voor jou voelt is ook goed voor jou.

 

Door jezelf af te stemmen op de symbolen, door ze te tekenen en het uitspreken van de mantra, komen deze tot werking. In jouw hart, ziel, gedachten en geest komen de intentie en de actieve kracht van de Reiki symbolen samen, niet in de lucht of op papier. Indien je de intentie niet hebt, is het misschien beter niets te tekenen. Ondanks het populaire verhaal van symbolen die in bellen aan Usui verschijnen, schijnt het dat hij is begonnen om Reiki te onderrichten zonder hen en de symbolen later heeft geïntroduceerd om als focus te dienen voor mensen die de energie niet even gemakkelijk konden voelen als anderen. Door veel te oefenen en te werken met de symbolen zul je merken of je het gebruik van de symbolen nog wel nodig hebt. Het is het beste om open te staan en verder te gaan met zoveel mogelijk te leren over de betekenis achter deze mantra’s of symboolvormen. Ik zal niet zeggen dat als je werkt zonder symbolen "meer gevorderd bent" dan als je wel met hen werkt. Ik bedoel gewoon dat het verschillend is, dat het niet beter of gevorderd is. En wat waar of goed is voor de ene persoon hoeft nog niet de goede manier voor een andere persoon te zijn.

 

Er zijn drie traditionele Symbolen die gebruikt worden bij de Reiki tweede graad. Deze brengen niet een nieuwe of andere energie, maar geven je manieren om jezelf te concentreren en te werken met een breder scala van de Universele energiefrequenties en voor specifieke doelen. Er is nog een symbool en dat wordt gebruikt in het Masterniveau van Reiki.

  

Sinds Mevr. Takata’s dood zijn er vele Reiki stromingen ontwikkeld. Enkele van deze Reiki stromingen gebruiken bijkomende symbolen ofwel van andere tradities, zoals de Om en oneindigheid symbolen, ofwel die door stichters van deze Reiki stroming “ontvangen” zijn. De Symbolen worden traditioneel in gedachten of met de hele hand getekend terwijl de naam/mantra van het symbool een of drie keer wordt herhaald, dat kan van “de Reiki stroming” afhangen waartoe jouw leraar behoort. Ze kunnen worden gevisualiseerd, getekend met de hele hand, getekend met het derde oog door minuscule hoofd bewegingen of tekenend met de tong tegen het gehemelte van de mond. Mij werd geleerd met een vinger te tekenen, maar sommige leraren tekenen de symbolen met de hele hand omdat één vinger alleen gebruiken oneerbiedig was. Om een kamer te zuiveren en zegenen gebruiken sommige Reiki beoefenaars beide handen, handpalmen tegen elkaar, als in de Gassho of gebed positie om de symbolen groot en met veelomvattende bewegingen van de armen te tekenen. Sommige mensen tekenen het symbool enkel aan het begin van een behandeling anderen elke keer dat zij van handpositie veranderen. Sommige mensen tekenen alle symbolen elke keer en anderen tekenen enkel het symbool dat zij willen gebruiken.

 

De meeste cursisten vinden dat het veel gemakkelijker wordt de symbolen te onthouden en te tekenen nadat zij in de Reiki tweede graad zijn afgestemd, dan het voor de inwijding was is.

 

Voorbeelden  waarvoor de symbolen gebruikt kunnen worden:

 

De Cho Ku Rei :
-
Kracht vergrotend
- Reiki energie focussen op een bepaalde plek
- Kracht vergrotende werking op de andere symbolen ( als eerste tekenen / visualiseren met intentie ...)
- Schoonmaken van kristallen, ruimtes
- Jezelf beschermen tegen energie, teken het voor je met de intentie je te beschermen

Sei He Ki
-
Tegen overmatig gebruik van .....bv. verslavingen
- Afvallen, teken het op het lichaamsdeel
- Iets terug vinden wat je kwijt was. Teken het symbool voor je uit en vraag het je te helpen met zoeken van ....  Niet meer aan denken en het antwoord komt vanzelf
- Helpen bij het studeren, op elke bladzijde van je leerstof het symbool tekenen met intentie onthouden van de belangrijke informatie

Hon Sha Ze Sho Nen
-
 Sturen van Reiki naar mensen in dezelfde ruimte (ook eigenlijk als 1)
- Helpen van problemen van vroeger

- Sturen van Reiki op afstand

 

 

 

Bezoekers sinds 21 februari 2004

 

 

 

 

 

De HandReikingWat is ReikiReikibehandelingenMeditatieReiki symbolenReiki TipsEdelstenenWelke edelsteen heb jij?