De handreiking
Alles over Reiki

De HandReiking

Wat is Reiki

Reikibehandelingen

Meditatie

Reiki symbolen

Reiki Tips

Edelstenen

Welke edelsteen heb jij?
Wat is Reiki nietGeschiedenis van ReikiReiki LeefregelsDe 3 pijlers van ReikiReiki en GeldReiki voor kinderen
Reiki voor kinderen

 
 Reiki voor kinderen 

 

Het verhaal van Mikao Usui

  

 

Meer dan een eeuw geleden leefde er in Japan een man die Mikao Usui heette. Deze meneer was heel erg geïntereseerd in het genezen met de handen. Maar hij wist niet hoe dat moest. Hij is toen gaan zoeken in oude boeken in bibliotheken en kloosters of hij kon vinden hoe dat moest. Hij ging er zelfs voor naar Amerika. Maar ook daar vond hij niks. Weer terug in Japan kwam hij in een klooster met heel veel oude boeken in het Sanskriet, dat is een hele oude taal. Daarin vond hij eindelijk een soort handleiding hoe hij mensen kon helpen te genezen door hand op te leggen. In die boeken stonden symbolen, dat zijn een soort tekeningen met een heilige betekenis. Ook stond erbij hoe je die symbolen moet gebruiken. Maar wat Usui ook deed, het werkte niet, er ontbrak nog wat. Maar wat dat wist hij niet.

De baas van het klooster, de abt, zei tegen hem dat hij moest gaan mediteren, dat is een soort bidden, op de berg. Wie weet zou hij dan van een hogere macht, bijvoorbeeld God of Boedha, een antwoord krijgen. Dus Usui ging drie weken lang op de berg zitten en legde 21 steentjes voor zich neer. Iedere dag mediteerde hij en gooide een steentje weg. Maar al die tijd gebeurde er niks. De laatste dag mediteerde hij weer en gooide zijn laatste steentje weg. Hij dacht dat alles voor niks was geweest want hij had nog steeds geen teken gehad. Vlak voor hij weg wilde gaan zag Usui een groot fel licht in de lucht dat op hem afkwam. Hij was een beetje bang en wilde wegrennen, maar bleef toch zitten. Zou dit dan het teken zijn? Het licht raakte hem op zijn voorhoofd en Usui raakte even bewusteloos. Terwijl hij bewusteloos was zag hij de symbolen uit de boeken en ineens wist hij hoe hij ze moest gebruiken. Het licht gaf hem niet alleen de uitleg maar ook ontzettend veel energie. In feite was dit de eerste inwijding.

 

Toen Usui weer wakker werd, voelde hij zich heel fit. Je moet weten dat hij 21 dagen niet had gegeten, maar hij voelde geen honger of vermoeidheid. Usui dacht dat is een wonder. Hij wilde snel terug naar het klooster en rende de berg af. Toen stootte hij zijn teen tegen een steen. Dat deed heel veel pijn en het bloedde heel erg, dus hij pakte zijn zere teen beet met zijn handen. Hij voelde opeens dat zijn teen en handen heel warm werden. Even later voelde het weer normaal. Toen hij naar zijn teen keek was het bloeden gestopt en was de wond al dicht. Dat was alweer een wonder, het tweede wonder dus. Hij voelde niks meer en liep snel door. Onder aan de berg was een herberg, en aangezien Usui nu wel erge honger kreeg besloot hij daar wat te gaan eten. De baas daar zei dat hij niet teveel moest eten omdat hij anders buikpijn zou krijgen. Maar Usui zei geef maar heel veel ik heb heel erge honger en ik weet zeker dat ik geen pijn krijg. Hij at alles lekker op en had nergens last van. Dat was alweer het derde wonder die ochtend. De baas van de herberg zag dat en toen Usui vertelde hoe dat kon vroeg de baas of hij de meid kon helpen. Die had al dagen een dikke wang en heel veel pijn eraan. Natuurlijk wilde Usui dat doen en legde zijn hand op haar wang. Even later trok de pijn weg en ook was haar wang niet meer dik. Dat was het vierde wonder.

Usui ging daarna weer verder naar het klooster en ‘savonds laat kwam hij daar eindelijk aan. Hij wilde zijn vriend de abt alles vertellen. Maar zijn vriend lag doodziek op bed. Usui ging de hele nacht naast hem zitten met zijn handen op de buik van zijn vriend. Smorgens werd de abt wakker en was weer helemaal beter. Usui vertelde hem alles wat hij had meegemaakt en samen besloten ze de nieuwe kracht Reiki te noemen. Rei betekent universeel en ki betekent kracht, dus universele kracht.

Usui ging toen Reiki geven aan de bedelaars en zieke mensen in de arme buurten. Maar omdat hij sommige mensen weer terug zag komen dacht hij dat hij iets fout deed. Hij vroeg hun waarom ze weer bedelaar werden en ze vertelde hem dat ze liever ziek waren, zodat ze niet hoefde te werken. Daarom stelde Usui een paar leefregels op, zodat iedereen de Reiki energie zou gaan waarderen.

Daarna is hij mensen gaan inwijden in Reiki zodat ze zichzelf en anderen konden helpen. Sommige heeft hij daarna master gemaakt en deze mensen hebben ervoor gezorgd dat Reiki overal op de wereld is gekomen.

 

 

 

De leefregels

 

1.     Juist vandaag wil ik niet boos worden

2.     Juist vandaag wil ik mij geen zorgen maken

3.     Juist vandaag wil ik mijn leven eerlijk verdienen

4.     Juist vandaag wil ik respect tonen naar mijn ouders en elk levend wezen

5.     Juist vandaag wil ik dankbaar zijn voor alles wat op mijn pad komt

 

Alle zinnetjes beginnen met juist vandaag. Want dat betekent dat als het vandaag niet lukt,

je het morgen weer overnieuw kan proberen.

 

 

 

Wat is Reiki?

 

Heel vroeger, wel een paar duizend jaar geleden wisten mensen al dat je met je handen energie kon doorgeven en ermee iemand kon genezen. Mensen leerden later dat je alleen moest geloven wat je kon zien. Hierdoor werden de mensen afgesloten van de energie. Er waren soms nog wel mensen die nog wel energie konden doorgeven, zoals Jezus en Boedha.

 

Reiki is dus eigenlijk de energie die overal om ons heen is, de universele energie. Alles wat je ziet bestaat uit deze energie, de bomen, wolken, dieren, huizen en zelfs de mens. Iedereen heeft al een beetje van deze energie in zijn lichaam. Als je je knie stoot leg je je hand erop en voelt de pijn al meteen minder. En als je moeder dan ook nog een kusje op die plaats geeft is de pijn nog sneller weg. Dat is dus al Reiki geven. En als je verdrietig bent voelt een arm om je heen, of een hand op je rug ook al zo lekker. Ook dat is een soort Reiki. Lekker even tegen een van je ouders aankruipen, zoals ook de dieren vaak tegen elkaar aankruipen, dat is ook elkaars energie voelen. Als je geboren wordt gebruik je al die energie om je heen. Maar als je groter groeit, raakt je lichaam een beetje verstopt door alles wat je meemaakt. Dan vergeet je lichaam hoe het ook alweer de energie uit de lucht moet halen. En als je dan op een plek veel te weinig energie hebt, kan je er ziek van worden.

 

Je kan je de Reiki energie voorstellen als een mooie witte straal. Het voelt aan als liefde. Deze komt je lichaam in via je kruin op je hoofd, en gaat via je voeten weer de grond in. Vanuit de aarde komt ook energie en die komt dan weer je lichaam in via je voeten. Op deze manier sta je dus altijd in contact met de energie van de lucht en de aarde. Het lijkt als een soort stroom die heel lekker aanvoelt, als het prikkelen van de zon op je huid.  Soms als het heel erg heet is buiten, zie je de lucht net boven de grond trillen, zo kan je je ook de universele energie voorstellen.

 

De Reiki energie die je van iemand anders krijgt kan op verschillende plaatsen je lichaam inkomen. Die plaatsen noemen ze chakra’s. Er zitten 7 hoofdchakra's op je lichaam. Deze zien er een beetje uit als een toeter en ze zitten voor, achter, boven en onderaan je lichaam. Maar bij heel veel mensen zitten die toeters verstopt. Dan zit er niet overal evenveel energie in het lichaam, en daar worden sommige mensen dan een beetje ziek van, of ze voelen zich dan niet happy. Door iemand Reiki te geven kan je zorgen dat er weer genoeg energie komt op die plaats waar het nodig is. Dan voelt hij zich weer een stuk beter.

 

Als je een cursus Reiki gaat doen dan leer je die energie aan jezelf en aan anderen te geven. De Reikileraar zorgt met een inwijding dat alle verstopte toeters in je lichaam weer open gaan. Met de inwijding krijg je dan ook meteen jouw eigen onzichtbaar draadje die vastzit aan de universele energie, en die dan weer voor altijd aan jou vastzit. Dit draadje zorgt er dan voor dat jij voortaan zelf jouw lichaam energie kan geven zodat de toeters nooit meer verstopt raken. Als jij Reiki gaat geven komt de Reiki energie bij jou binnen via je kruin en gaat dan door je lichaam naar je handen. En daarmee kan jij dan weer een mens of dier de Reiki energie doorgeven.

 

Waarvoor kun je Reiki gebruiken:

 

 

Reiki kan je helpen beter te leren, je kan dan alles beter onthouden. Je zal merken dat je veel beter met andere kinderen om kan gaan, maar ook met volwassen mensen. Ze zullen je ook rustiger gaan vinden. Het zal je ook helpen om beter te slapen. Als je pijn hebt of verdrietig bent kan je jezelf ook Reiki geven, dan zal dat minder worden. Verder kan je jezelf Reiki geven als je heel erg moe bent, of hoofdpijn of buikpijn hebt.

Ook planten en dieren vinden het heel erg fijn om Reiki energie van jou te krijgen. Probeer maar eens een ziek plantje Reiki te geven en zie maar eens hoe mooi die wordt. Zodra een hond of kat merkt dat jij Reiki energie hebt kan het eerst van je weglopen, want zo kent hij je niet. Maar algauw zal hij weer bij je komen om lekker door jou geaaid en geknuffeld te worden, want dieren zijn gek op Reiki. En natuurlijk vinden vogels, konijnen, hamsters, cavia's en andere dieren het ook lekker.

 

 

 

Reiki kan je aan jezelf en aan anderen geven bij bijvoorbeeld:

 

 

Hoofdpijn Buikpijn
Kniepijn Exceem
Allergieën Pijn door verwonding
Griep Verkoudheid
Nergens zin in hebben Vermoeidheid
Gespannen zijn Rugklachten
Verlegen zijn Anderen altijd beter vinden
ADHD Druk zijn
Niet kunnen concentreren Alleen willen zijn
Bang iets niet goed te doen Ongelukkig voelen
Meegesleept worden door emoties Irritaties's
Stress Overspannen zijn
Woede Onverdraagzaamheid
En nog veel meer.  

 

 

 

 

Reiki geneest niet, Reiki ondersteunt mensen in hun proces van heling op geestelijk en lichamelijk niveau. Reiki is dan ook geen geneeswijze, maar helpt het zelfgenezend vermogen van de mens.

 

 

 

Bezoekers sinds 21 februari 2004

 

 

 

 

 

De HandReikingWat is ReikiReikibehandelingenMeditatieReiki symbolenReiki TipsEdelstenenWelke edelsteen heb jij?