De handreiking
Alles over Reiki

De HandReiking

Wat is Reiki

Reikibehandelingen

Meditatie

Reiki symbolen

Reiki Tips

Edelstenen

Welke edelsteen heb jij?
Tips Reiki 1Tips Reiki 2Reiki oefeningen
Reiki oefeningen


Reiki oefeningen voor iedereen


Reiki - oefening 1

Hoe maak je een Reiki energie bal:

 

    

 

1.      Wrijf je handen een paar keer over elkaar heen

2.      Klap een paar keer in je handen

3.      Houd je handpalmen ongeveer 3 cm van elkaar af

4.      Vergroot de afstand tussen de handen tot ongeveer 10 cm

5.      Verklein de afstand tussen de handen weer tot ongeveer 3 cm

6.      Voel de Reiki energie tussen je handen tintelen

7.      Vergroot de afstand tussen je handen weer

8.      Merk bij de afstand verkleinen op dat het lijkt of je handen niet dichter bij  elkaar kunnen komen

9.      Probeer uit hoe groot de afstand tussen de handen kan worden zonder het  gevoel van Reiki energie te verliezen

10.    Je hebt nu tussen je handen een Reiki energiebal gemaakt

11.    Vul deze met zoveel energie als jij wilt

De Reiki energiebal kan je voor verschillende doeleinden gebruiken.

-         Je kunt hem in een ruimte neerhangen als Reiki energie douche.

-         Je kunt hem tijdens een Reiki behandeling in de extra te behandelen plaats blazen of duwen.

-         Je kunt hem op afstand ergens neerhangen, voor eigen gebruik of voor een ander.

-         Zo zijn er nog vele doeleinden te bedenken.


Reiki - oefening 2

Een Reiki-douche plaatsen

 

Je kunt voor jezelf een Reiki-douche plaatsen op een plaats waar je dagelijks komt. Bijvoorbeeld in een deurstijl of in de auto, een laan met bomen waar je elke dag doorheen rijdt of een brug waar je onderdoor rijdt. Je weet vast wel een mooie plaats te bedenken.

Je kunt op die plaats een Reiki-douche installeren en de energie alleen voor jou (of een ander) vrij laten komen. Dus telkens als jij onder die "douche" komt wordt je overgoten met Reiki-energie.

Zo bespaar je veel tijd en hoef je jezelf niet elke dag Reiki te geven. Je hoeft ook niet elke dag opnieuw Reiki naar de doucheplaats te sturen. Een eenmaal geïnstalleerde Reiki-douche kan wel weken, zelfs maanden actief blijven, ook al omdat hij zichzelf voor een deel weer kan opladen.

Hoe moet je een Reiki-douche installeren:

1.Centreer jezelf en stem je af op Reiki.
2.Haal de plaats voor de geest waar je de douche wilt installeren. Maak verbinding met die plek met behulp van HSZSN en CKR.

3.Vorm tussen je handen een bal van licht en energie, en hang hem op deze plek neer.

       

De Reikidouche hang je gewoon zo op als jij het je het beste kunt voorstellen, zoals jij het je het beste kunt visualiseren , het komt er niet op aan of je douche los in de ruimte hangt, met touwen vast zit, op een ijzer stang gelast, schroeven, spijkers of zie maar, als jij het je kunt voorstellen is het goed.
Vergeet vooral niet dat Reiki in wezen simpel is, en vergeet niet dat visualiseren in zichzelf al krachtig is, het maakt weinig uit hoe je je iets voorstelt, je zult merken dat je gewoon een beeld in je hoofd krijgt, als dat voor jou werkt dan is dat goed.
4.Vraag de Reikikracht op die plaats te blijven wachten op de juiste ontvanger.
5.Als je denkt dat er genoeg energie op die plaats zit, verzegel die dan met CKR

Bedank voor de Reiki en voor de symbolen en sluit af zoals je gewend bent.


Reiki - oefening 3 

Een Reiki-douche nemen

Dit is een heerlijke oefening die je energie-lichaam reinigt en activeert en die je hele lichaam met Reiki laat doorstromen. Hij is geschikt voor alle Reiki-graden.

1. Ga lekker zitten, met beide voeten stevig op de grond, of sta ontspannen (met de voeten op heupbreedte, licht gekanteld bekken en zorg dan je knieën niet overstrekt zijn). Sluit je ogen of houd ze ontspannen halfdicht. Laat je ademhaling langzaam en dieper worden, maar forceer niets. Als je helemaal tot rust gekomen bent begin je met het volgende deel van deze oefening.

2. Neem je handen met gestrekte vingers en handpalmen tegen elkaar ter hoogte van je hartchakra. (Dit is de Gassho-positie. Deze houding wordt ook wel de "oosterse groethouding" of "Namaste houding" genoemd.) Blijf even in deze houding en uit de intentie om Reiki te gebruiken om je energielichaam te reinigen en te activeren.

3. Haal je handen rustig uit elkaar (20 tot 30 cm.) en breng ze zo hoog mogelijk boven je hoofd. Het zal niet lang duren of je zult de Reiki beginnen te voelen tussen je handen. Richt je handpalmen dan naar beneden naar je kruin. (Houd je armen nog steeds gestrekt.) 

 

 

4. Visualiseer en richt je intentie op het krijgen van een douche van Reiki-energie door je handen. Laat de Reiki door en langs je fysieke lichaam en je energielichaam stromen. Laat je reinigen door de stroom en laat alle negatieve energie wegstromen. Als je de 2e graad hebt kan je je voorstellen dat het krachtsymbool door je heen stroomt. Noem de mantra daarbij 3 keer.

5. Als je de Reiki helemaal door je heen hebt laten vloeien, beweeg je handen dan boven en langs je gezicht en dan voorlangs je lichaam, naar beneden, met de handpalmen naar je lichaam gericht. Houd ze op 20 tot 30 cm. van je af. Eindig bij de voeten. Keer dan de handpalmen naar de vloer en schud de energie van je handen. Laat de event. negatieve energie door je voeten de aarde instromen. De aarde zal deze transformeren en hergebruiken.

6. Herhaal deze oefening een paar keer. Na een keer of drie zal je je gerevitaliseerd en vol energie voelen.

7. Eindig in de Gassho-positie. Voel dankbaarheid voor Reiki. Klap daarna event. een paar keer in je handen om weer helemaal in het hier en nu te komen.

8. Na deze oefening zal je je vol Reiki voelen (en klaar om jezelf of een ander te behandelen).

Het Reikibad

Ik hou meer van een bad nemen dan douchen.
Nu heb ik mezelf aangeleerd als ik in bad lig, te visualiseren dat ik in reiki lig. Tegen de tijd dat het water afkoelt doe ik mijn hoofd onder water, alsof ik even afgesloten van de wereld lig. Dan was ik mijn haren. De kraan zit precies boven het hoofdeinde van het bad. Die laat ik heerlijk warm worden, terwijl ik de stop eruit trek en het water weg laat lopen. Dan ga ik lekker achterover liggen en laat het water via mijn kruin naar onder lopen. Op deze manier spoel ik mijn haar uit, terwijl ik het gevoel heb dat de reiki vanuit mijn kruin over mij heen loopt.
En daarna voel ik me echt helemaal lekker, werkt bij mij beter dan gewoon een douche nemen. Dus ik zit gewoon een paar keer per week in bad.
 

Reiki - oefening 4

Een zelfbeschermingsoefening:

Heb je het gevoel dat je teveel van anderen overneemt of dat je wat extra bescherming nodig hebt, dan is deze oefening een heel simpele en goede manier om jezelf te beschermen en te reinigen.

In het begin is het het beste om de oefening heel bewust uit te voeren. Als je het een tijdje doet zal het automatisch gaan wanneer het nodig is.

De oefening:
Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt, een kwartier zou genoeg moeten zijn voor deze oefening, maar langer mag ook. Zeker in het begin.
Zet je voeten plat op de grond en leg je handen op je dijen. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Visualiseer een lichtbol boven je hoofd en laat een straaltje licht naar je hoofd vertrekken. Laat dit straaltje langs je ruggengraat naar je stuitje en zo naar het middelpunt van de aarde lopen. Neem hiervoor ruim de tijd. Wanneer dit straaltje het middelpunt bereikt heeft laat je het terugkomen naar je beide voeten om zo langs de voorkant van je lichaam terug naar de lichtbol boven je hoofd te keren.
 

 

Laat de energie op deze manier zo lang stromen tot je voelt dat je rustig wordt en blijf zo een tijdje zitten. Visualiseer dan spiegels rondom jou met de spiegelende kant naar buiten gericht, tracht ze een tijdje daar te houden. Heb je moeite met visualiseren, weet dan dat ze daar zijn, je hoeft ze niet echt te zien.
Het zal alleen mensen aantrekken die het goed met je voorhebben.

Voel je dat het voldoende voor je is, sluit dan rustig af zoals je gewend bent.
De Gassho-houding is een mooie manier om mee af te sluiten. Wees dankbaar.


Reiki - oefening 5

Werken met kleuren in chakra-blokkades 

Kleuren zijn bijzonder krachtige trillingen die gebruikt kunnen worden om blokkades in het energiekanaal te transformeren. De techniek is eenvoudig: laat de gewenste kleur stralen in het spanningsgebied en sta vervolgens toe, dat de kleur haar werk doet. Hoe weet men echter welke kleur geschikt is? Hoe laat men die kleur stralen in het spanningsgebied? Hieronder worden enkele aanwijzingen gegeven.

De juiste kleur kiezen

Elk chakra heeft zijn eigen basistrilling. Deze basistrillingen kunnen worden waargenomen als kleuren. De kleuren zoals ze aanwezig zijn in de aura zijn van een andere aard dan de kleuren die wij in de stoffelijke wereld kunnen waarnemen. Dit maakt het moeilijk om naar specifieke kleuren te verwijzen: men heeft dan immers toch altijd associaties met stoffelijk waargenomen kleuren. De kleuren in de aura bevinden zich op een ander trillingsniveau dan de kleuren in de materiële wereld. Het trillingsniveau van de chakra’s en de aura kan in de stoffelijke waarneembare wereld het best vergeleken worden met de trilling van een kleur waar licht doorheen schijnt. Wanneer men dus met kleuren werkt kan men deze zich beter voorstellen als kleuren waar licht doorheen schijnt, dan als een vlakke kleur zoals van verf op een deur. Probeer het als gekleurd glas te zien waar licht doorheen schijnt.

Voor de hoofdchakra’s gelden de volgende basiskleuren:

Basischakra:  rood waar licht door schijnt
Sekschakra:  oranje waar licht door schijnt
Zonnevlecht:   geel waar licht door schijnt
Hartchakra:  groen waar licht door schijnt
Keelchakra:  lichtblauw waar licht door schijnt
Voorhoofdchakra: kobaltblauw waar licht door schijnt
Kruinchakra:  paars, violet, wit waar licht door schijnt

Deze basiskleuren kan men zien als de hoofdkleur van een krachtig functionerend chakra. We dienen ons te realiseren dat een chakra vele dimensies kent. De bovengenoemde kleuren gelden vooral voor de fysiek-energetische dimensie van een chakra. Daar waar het chakra ademt in de emotionele of mentale laag van de aura heeft het een andere kleur. In de spirituele laag is elk chakra met alle dimensies verbonden. Daarom kent elk chakra op dit niveau alle kleuren.

Als een chakra niet goed functioneert, verandert de kleur van het chakra. De kleur wordt minder helder en er komen donkere delen in. Een manier om zo’n chakra te helen, is het aanbieden van de basistrilling van het chakra. Als wordt waargenomen dat het energiekanaal in een specifiek chakra minder goed stroomt, kan aan dat chakra de basiskleur worden aangeboden. Soms heeft een chakra juist een andere kleur nodig dan zijn eigen kleur. Dit principe wordt gedemonstreerd aan de hand van enkele voorbeelden.

Peter is slecht geaard. Blijkbaar vindt zijn ziel het moeilijk om het leven hier op aarde aan te gaan. Wij bieden eerst paars aan aan het basischakra. Peter ontspant zichtbaar. Zijn energie zakt. Peter was in zijn basis niet met zijn spiritualiteit verbonden. Door hem de kleur van het kruinchakra; paars, aan te bieden ontstaat er een verbinding met de spiritualiteit in de basis. De persoon herinnert zich dan dat zij ook op aarde met het geheel verbonden kan zijn. Dan kiest zij ervoor meer op aarde te komen. 

Marijke zweeft. Wij bieden rood aan aan de kruin. De kruin aardt daardoor meer. Marijke is een stuk minder geaard dan Peter. Al wij bij haar aan het basischakra paars hadden aangeboden, had ze dat nog niet kunnen oppakken. Daarvoor staat ze nog te ver van haar basischakra af.

Sue voelt zich soms spiritueel en soms heel geaard. Zij kan beide aspecten van haarzelf nog niet zo goed verbinden. Wij bieden rood aan aan de kruin en paars aan de stuit. Deze kleuren laten we snel afwisselen. Door het snel afwisselen van kleuren van twee chakra’s worden deze chakra’s intens geprikkeld om zich met elkaar te verbinden.

Een goede manier om een kleur te kiezen, is niet te kiezen. Men verbindt zich daartoe met de spanningsplek en laat de kleur dan naar zich toekomen. Ook andere kleuren dan de basiskleuren van de chakra’s kunnen komen. Vertrouw erop dat de kleur die komt de goede kleur is. Neem waar welke invloed de kleur heeft. 

 

Het activeren van een kleur

Een eenvoudige manier om met een kleur te werken, is deze kleur naar zich toe te laten komen. Er zijn ook andere manieren.

1. De kleur kan in een gebied worden gevisualiseerd. Stel daartoe ontspannen de kleur voor in dat gebied. Wie het moeilijk vindt om een kleur te visualiseren of een kleur vast te houden, kan kijken naar een object met de gewenste kleur of zich zo’n object herinneren. Een bijzondere mogelijkheid is het gebruik van een geslepen kristal. Men kan zo’n kristal voor het raam hangen. Als de zon door dit kristal schijnt, stralen de kleuren van de regenboog in kleine vlekjes in de ruimte. Doordat het kristal altijd wel wat beweegt, dansen deze kleuren over de vloer, de wanden en het plafond. Het bijzondere van deze kleuren is dat zeer helder zijn. Het zijn bijzonder mooie kleuren om op af te stemmen. 

 

2. Kleuren kan men niet alleen zien, maar ook denken, weten of voelen.

Denken: men denkt: er schijnt rood licht in mijn basischakra.
Voelen:  men voelt het rode licht schijnen in het basischakra.
Weten:  men weet dat het rode licht schijnt in het basischakra.
3. Men kan een lamp met de gewenste kleur laten schijnen op het blokkadegebied.
4. Water kan onder een lamp met een gewenste kleur worden gezet. Na enkele uren kan dat water dan worden opgedronken.
5.  Men kan kleren aantrekken met de gewenste kleur.

6. Voeding met de gewenste kleur brengt de kleur diep in het lichaam 

 

 

Reikioefening - 6

Loslaten
 

Loslaten Oefening 1

 

Loslaten, zowat het meest gehoorde woord wanneer je kennis maakt met het alternatieve. Het is inderdaad niet onbelangrijk en soms ook het moeilijkste wat er is.

Wanneer je met Reiki bezig bent en je bent in Reiki II geïnitieerd heb je een krachtig en efficiënt hulpmiddel om los te laten. Door de jaren heen dat ik met Reiki bezig ben heb ik het meermaals met succes toegepast. Het is simpel en het werkt zéér snel.

 

Het is simpel in die zin dat je niet hoeft te zoeken naar oorzaken en weet ik veel wat. Niets houd je natuurlijk tegen om het wel te doen, maar het hoeft niet.

-Stuur met Reiki II naar je 'vermogen om los te laten'. Doe dit een aantal dagen na elkaar en kijk wat er gebeurt. Wanneer je vergeet om Reiki te sturen ben je duidelijk aan het loslaten. Simpeler kan volgens mij niet. Stuur zolang je het nodig denkt te hebben.

 

Voor mensen die niet met Reiki bezig zijn is er een methode die ook wel goede resultaten levert. Ze vraagt alleen een beetje meer inzet. Deze methode is gebaseerd op visualisatie. Kun je niet visualiseren? Geen nood, weet gewoon dat wat je wil gaan doen aanwezig is. Neem ruim de tijd om je de methode eigen te maken. Zwemmen of fietsen kun je ook niet perfect van de eerste keer.

 

-Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Ga ergens rustig zitten, zitten is beter dan liggen. Zet je voeten plat op de grond. En leg je handen met de palmen naar onder op je bovenbenen. Geef jezelf ruim de tijd om tot rust te komen. Probeer niet om je gedachten te bannen. Laat ze er gewoon zijn. Het is voor slechts weinig mensen weg gelegd om volledig vrij van gedachten te zijn.

 

Wanneer je er klaar voor bent visualiseer je vanuit je onderrug een draad of lijntje dat door je stoel, de vloerbekleding en de ondergrond zo diep mogelijk de aarde in gaat. Probeer tot in de kern van de aarde te komen en zet daar je aarding vast of draai hem een paar keer om de kern van de aarde. Je zult dit ervaren als een gevoel van zwaarte. Geef jezelf de tijd om nog zwaarder te worden. Kwestie van een goede gronding te bekomen. In het begin kan dit wat stug verlopen, maar na een tijdje oefenen lukt het wel.

 

Wanneer je het gevoel hebt dat je aarding er staat visualiseer je een 40tal centimeter boven je hoofd een lichtbol. Nogmaals wanneer je niet kunt visualiseren weet dan dat die daar is. Wanneer je het gevoel hebt dat die daar staat laat je vanuit die lichtbol energie stromen over je hele lichaam. Visualiseer daarbij een cocon in de vorm van een ei rond je lichaam. Laat de energie zo vanuit de bol door je lichaam en je gronding naar de kern van de aarde stromen. In deze stroom kun je alles wat je maar wilt loslaten meegeven. De aarde zuivert hierbij al wat je afgeeft. Laat nu de energie uit de aarde langs je voeten terug komen en door je lichaam en cocon naar de bol stromen. Nu stroomt de energie vanuit de lichtbol naar de aarde maar ook andersom.

Doe dit zolang je het nodig acht.

 

Sluit af door te danken. Bedenk zelf een ritueel dat bij je past.

 

  

Loslaten Oefening 2

 

Een uitbreiding op deze oefening is het plaatsen van een roos buiten die cocon.
Plaats een roos of een andere bloem die je goed ligt buiten je eigen cocon. Laat de bloem zijn zoals ze zich aan je laat zien. Het kan zijn dat ze verwelkt is of dat het niet je kleur is of weet ik wat. Laat ze gewoon zijn, het gaat niet om de bloem maar om het loslaten. Laat nu alle energie van dat wat je wilt loslaten in die bloem stromen. Wanneer je het gevoel hebt dat de bloem vol is visualiseer je in het midden van de kamer een gronding waar je de bloem in laat stromen. Doe dit zo vaak je het nodig acht. Laat de energie die vrij komt bij het laten wegvloeien van de bloem terug naar de lichtbol boven je hoofd stromen. Om af te sluiten met het laten doorstromen van de bol naar je cocon en lichaam naar de aarde en terug.

Zo kun je ook je eigen energie die je verloren hebt tijdens de dag, week, maand, jaar of jaren bij alles wat je deed ophalen en naar de lichtbol boven je hoofd laten stromen. Laat de energie over je lichaam en cocon stromen. Het is wel belangrijk om de energie door de lichtbol te laten stromen, zo wordt deze gezuiverd en terug de jouwe.

 

Ik weet het, in het begin is het omslachtig. Wees gewoon niet bang om iets verkeerd te doen. Deze methodes zijn altijd aanpasbaar door dat wat je zelf het beste ligt. Wees creatief! Zo kun je na een tijdje de dikte en de kleur van je gronding aanpassen. Jezelf zuiveren door een spiraal of een roos spiraalsgewijs door je cocon te laten stromen, enz... Wanneer je echter geen ervaring hebt met visualisatie is het aangeraden om simpel te beginnen. Ik zou niet willen dat je deze methode niet kunt loslaten

 

Sluit af door te danken. Bedenk zelf een ritueel dat bij je past.

 

Bezoekers sinds 21 februari 2004 

  

 

De HandReikingWat is ReikiReikibehandelingenMeditatieReiki symbolenReiki TipsEdelstenenWelke edelsteen heb jij?