De handreiking
Alles over Reiki

De HandReiking

Wat is Reiki

Reikibehandelingen

Meditatie

Reiki symbolen

Reiki Tips

Edelstenen

Welke edelsteen heb jij?
Klachten, kwalen en bijbehorende edelstenenVreemde namen van stenen
Edelstenen


Edelstenen

 

 

       

Waaruit bestaat een edelsteen?

 Bijna alle stenen bestaan uit samengeklonterde mineralen. Mineraal is een vaste stof dien op de aarde voorkomt, zoals bijvoorbeeld ijzererts of zilver. Mineralen worden gebruikt om allerlei spullen van te maken. Je vindt ze dan ook overal om je heen. Als colablikje (aluminium), theelepeltje (ijzer) of potlood (grafiet). Zout is ook een mineraal. Er zijn op aarde tot nu toe zo’n 3500 mineralen ontdekt. Uit honderd van die mineralen kan edelsteen ontstaan. De meeste edelstenen bestaan uit twee of drie mineralen. Een van de weinige edelstenen die uit  één mineraal bestaat is kwarts. Kwarts komt heel veel voor. Toen mensen voor het eerst een kwarts vonden dachten ze dat het bevroren water was, zo helder is deze steen. Heldere kleurloze kwarts heet bergkristal. Maar er zijn ook gekleurde kwartsen, Zoals roze kwarts. Eigenlijk is deze kwarts niet helemaal zuiver, spoortjes titanium geven roze kwarts zijn speciale kleur.De vorm van edelstenen  

Je weet nu dat edelstenen zijn samengesteld uit mineralen. Maar wat voor vorm heeft een ruw stuk edelsteen nu eigenlijk? Als je goed kijkt kun je zien dat edelsteen is opgebouwd uit kristallen. Een kristal heeft allemaal platte vlakjes. Edelsteen mineralen krijgen deze vorm als ze hard worden. Er bestaan allerlei kristalvormen. Edelstenen hebben heel regelmatig gevormde kristallen. Ze zijn diep in de aarde onder het gewicht van zware steenlagen ontstaan. De mineraal deeltjes zitten dicht tegen elkaar aan geperst. Dat maakt edelstenen ook zo hard. Je kunt ze schuren en slijpen en ze gaan lang mee. Voor andere stenen gaat dat niet op. Weet je wat ook zo bijzonder is? De vlakjes van de kristallen weerkaatsen licht naar alle kanten. Daardoor fonkelen edelstenen zo mooi. Vooral als ze geslepen zijn. Als je wilt weten welke soort steen je voor je hebt, moet je op drie dingen letten: 

Kleur:  Elke steen heeft z’n eigen opvallende kleur

Hardheid: Elk mineraal heeft zijn eigen hardheid. Die kun je bepalen door er met iets anders op te krassen

Vorm: Kristallen groeien in allerlei bijzondere vormen

Het kiezen van een edelsteen is een van de moeilijkste dingen, je moet jezelf een paar dingen afvragen:

Waar je de edelsteen voor wilt gebruiken?
De grote van de edelsteen?
Wil je de edelsteen ruw of geslepen?
Wil je een losse edelsteen of verwerkt in een sieraad?
De prijs die je ervoor wilt betalen?Het belangrijkste is dat als je een steen hebt gekozen je de edelsteen(en) eerst reinigt en oplaad, omdat de edelsteen o.a.

- Vol zit met andermans energie
- Blootgesteld is aan kunstlicht
- Helemaal leeg kan zijnHoe een edelsteen te reinigen en op te laden

Er zijn verschillende manieren om edelstenen te reinigen. Het ligt aan de steen welke manier je gebruikt. Reinig je steen ongeveer één keer per maand, of als je voelt dat de steen niet goed meer werkt vaker. Geef de steen ook regelmatig een rustperiode waarin je hem niet draagt.

Reinig de steen nooit met zeep of een schoonmaakmiddel! De steen kan hiervan dof en dood worden.

De meest voorkomende manier van reinigen is gewoon afstoffen, want ook stenen worden stoffig. Doordat je de steen oppakt en vasthoud en er met je volle aandacht mee bezig bent, wordt de binding met de steen versterkt.

Meestal worden de stenen gereinigd in water, tenzij de steen daar niet tegen kan. Water heeft het vermogen de energieën van de zaken waarmee het in contact komt op te nemen en vast te houden. Hiervan wordt gebruik gemaakt in de homeopathie, de Bach bloesen therapie, de Edelsteen elixers en andere toepassingen. De steen wordt onder stromend water gelegd, het mooiste zou zijn als dit een natuurlijke bron zou zijn, zoals bv. een watervalletje bij een vijver. Mits de vijver biologisch in evenwicht is en u niet middels chemische toevoegingen algen bestrijdt etc. zal de opgenomen "vervuiling" van de stenen in het systeem van de vijver weer snel via de aarde afgevoerd worden  Maar meestal wordt de steen in een bakje gelegd en wordt deze onder een heel langzaam stromende of druppelende kraan gezet. Dit dan voor een paar uur of een hele nacht. Daarna de stenen in het water laten staan tot er geen belletjes meer vanaf komen, dan zijn ze schoon. Het water daarna weggooien. Een nieuwe steen altijd 24 uur in een bakje water laten liggen. Er bestaan tegenwoordig ook hele leuke huiskamer watervalletjes, bijvoorbeeld te koop bij de Blokker of Marskramer. Deze kun je er ook heel goed voor gebruiken.Een andere manier is begraven in zand. Ze zijn natuurlijk een product uit de aarde en kunnen zich daar prima ontladen van de negatieve energie, en zich weer opladen met nieuwe energie. Onthoud natuurlijk wel goed waar je de steen hebt begraven, het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zijn steen niet meer terug kan vinden. Markeer de plaatst bv. met een satestokje. Heb je geen tuin, neem dan een bloempot met verse aarde en begraaf de steen daarin. Na deze reiniging kan de steen ook gebruikt worden door een nieuwe drager.

Let met het opladen in de zon erop dat sommige stenen daar niet tegen kunnen. Ze kunnen dan verkleuren of zelfs barsten. Leg die stenen dan in een schaduwplekje. Wat ook kan om op te laden, is de steen te leggen in het schijnsel van de volle maan.

Het is aan te raden om de steen regelmatig te reinigen. Door het dragen ervan kan de steen dof worden of zelfs verkleuren. Mocht de steen na het opladen nog steeds dof zijn dan kan het zijn dat de steen is uitgewerkt. Dit is meestal ook het geval als de steen ineens gebarsten is of scheurtjes vertoont. Soms springen er zelfs stukjes van de steen af. Geef jouw steen dan terug aan de natuur, door hem ergens te begraven of in de zee te gooien.


Andere manieren zijn, plaatsen op een cluster van bergkristal of amethist; de steen te plaatsen op een laagje zeezout ( let wel op dat de steen daartegen kan); reinigen in de rook van wierook, of een vlam. Let bij vuur erop dat de steen daartegen kan; ont- en opladen met Reiki, reinigen met dezelfde kleur bloemblaadjes, reinigen met organische ongekookte rijst

Leuke tip om stenen te bewaren: leg ze in een oude bonbondoos, dan heeft iedere steen zijn eigen plekje en kunnen ze niet beschadigen doordat ze tegen elkaar aankomen.Kristallen toepassen

 

Op je lichaam dragen: in direct contact met de huid. Bijvoorbeeld aan een ketting, of met een speldje vastgemaakt aan de binnenkant van een kledingstuk.
In je broekzak: ter bescherming kan je hem in een stoffen zakje doen.
Tegen je lichaam houden: rechtstreeks op de pijnlijke plek of betreffende chakra.
Onder je kussen stoppen: tijdens je slaap doet de steen zijn werking.
In de kamer leggen: voor rust en harmonie, bv. rozenkwarts. Ter bescherming tegen electromagnetische straling van televisie of computer, bv. schorl, tourmalijn of paarse fluoriet. Tegen negatieve energieën in de werkomgeving leg je een amethist of een rookkwarts neer.


Voor uw hond of kat kunt u de steen bijvoorbeeld als amulet aan zijn halsband bevestigen of de steen op zijn slaapplaats leggen, zodat deze daar zijn geneeskrachtige werking kan uitoefenen. Bij een paard kan de steen aan het halster bevestigd worden.

 


Bezoekers sinds 21 februari 2004

 

 

 

 
  

De HandReikingWat is ReikiReikibehandelingenMeditatieReiki symbolenReiki TipsEdelstenenWelke edelsteen heb jij?