De handreiking
Alles over Reiki

De HandReiking

Wat is Reiki

Reikibehandelingen

Meditatie

Reiki symbolen

Reiki Tips

Edelstenen

Welke edelsteen heb jij?
Wat is Reiki nietGeschiedenis van ReikiReiki LeefregelsDe 3 pijlers van ReikiReiki en GeldReiki voor kinderen
Reiki en Geld

 

Reiki en Geld

 

 

 

 

Er is geen directe relatie tussen Reiki en geld. Geld is omgevormde energie, zodat het gemakkelijk door iedereen gebruikt kan worden om goederen of diensten te ruilen. Geld kan een prachtig hulpmiddel zijn, maar het probleem is hoe we er tegenover staan. Onze financiële transacties worden altijd vertroebeld door onduidelijkheid; bij een Reiki-sessie of behandeling moet daarom vooraf duidelijk zijn wat de 'gever' voor zijn of haar dienst wil ontvangen, of dat nu een bepaalde hoeveelheid geld is of een andere vorm van compensatie die genoegdoening geeft. Wat een andere Reiki-beoefenaar vraagt doet niet ter zake, het is een individuele aangelegenheid.

 

Een andere veelvoorkomende misvatting is, dat iets wat duur(der) is, wel beter moet zijn dan iets wat goedkoper is. Dat kan voor produkten uit de supermarkt gelden, maar het geldt bepaald niet voor Reiki. Energie is energie, die trekt zich niets aan van de persoon in kwestie, laat staan van de prijs. Anderzijds schijnt de mens iets wat gratis is niet te kunnen accepteren en op waarde te schatten. Het beste voorbeeld hiervan is ons eigen lichaam en ons eigen leven: het is verbazendwekkend hoe weinig waardering we hieraan schenken.

 

Om te voorkomen dat eenzelfde minnachting voor de gave van Reiki plaats zou vinden, begon Usui, na jaren gratis behandeld te hebben, geld te vragen voor afstemmingen en behandelingen. Hij had ervaren dat de gratis Reiki-behandelingen in het algemeen als een pijnstiller of slaappil werden gezien door de mensen, zonder dat ze uitgedaagd werden om te veranderen en hun leven in eigen handen te nemen.

 

Ik neem aan dat veel Reiki-beoefenaren net als ik vroeg of laat tegen het idee van hulpvaardigheid aanlopen. We willen onze medemensen van dienst zijn en denken dat deze dienst niet betaalt hoeft te worden. Duizenden jaren morele conditionering en verkeerd opgevatte christelijke naastenliefde heeft deze misvatting gecreëerd, maar allemaal schijnen we we dit weer voor onszelf te moeten leren. In sommige gevallen kan Reiki gegeven worden zonder geldelijke compensatie: in de familie-of vriendenkring bijvoorbeeld is de energiestroom hoe dan ook al aanwezig.

Omdat geld deel uitmaakt van ons dagelijkse leven, is het belangrijk al onze vooroordelen en ideeën erover te onderzoeken om er evenwichtiger mee om te gaan.

Vaak zijn we van mening dat geld stinkt en dat we onszelf op de een of andere manier moeten verkopen om het te krijgen. Men zegt dat je met geld geen liefde kunt kopen, en op mijn beurt zeg ik dat je er ook geen Reiki voor kunt kopen. Het kan evenwel niet verhinderen dat er liefde of Reiki bestaat. Ik ga er dus vanuit dat als iemand Reiki voor niks krijgt, dit als vanzelfsprekend voelt en het niet waardeerd. Door er een beloning tegenover te stellen, zal het de gegeven energie waarde geven, waardoor hij er bewuster en met meer waardering mee omgaat.

  

Bezoekers sinds 21 februari 2004

 

 

 

 

 

 

De HandReikingWat is ReikiReikibehandelingenMeditatieReiki symbolenReiki TipsEdelstenenWelke edelsteen heb jij?